Top 12 atracții din Ghindărești și împrejurimi

Comuna Ghindărești se află pe malul drept al Dunării, între Cernavodă și Hârșova. Aici trăiește cea mai mare comunitate de ruși-lipoveni din județul Constanța, localitatea având o populație în proporție de peste 95% ruși-lipoveni. Deși mai puțin cunoscută din punct de vedere turistic, zona noastră este plină de comori ascunse, numai bune de explorat într-un weekend.

ATRACȚII LOCALE

1. Monumentul Crucii Starovere de la „Vîsokii Kameni“

Un loc emblematic pentru Ghindărești este Vîsokii Kameni, în traducere Piatra Înaltă, unul dintre cele mai înalte puncte din sat, aflat pe malul stâncos al Dunării. Aici a fost ridicat monumentul Crucii Starovere, având o înălțime de 10 metri. Monumentul este un simbol al credinței și spiritualității rușilor-lipoveni din Ghindărești, iar pe soclul din granit negru se află texte în limba rusă și în limba slavonă bisericească prin care este cinstită Sfânta Cruce, sunt omagiați înaintașii, dar și oamenii locului care s-au jertfit în cele două războaie mondiale.

Vîsokii Kameni oferă o vedere panoramică asupra Dunării, fiind un loc de plimbare și relaxare atât pentru localnici cât și pentru vizitatori. Pe timpul verii, activitatea preferată a copiilor este să facă sărituri de pe piatră, cei mai curajoși aruncându-se în apă chiar și de la 10 m înălțime.

2. Bisericile Ortodoxe de rit vechi

Când oaspeții noștri ne întreabă ce pot vizita la Ghindărești, cele două biserici ortodoxe de rit vechi (situate în aceeași curte) sunt printre primele noastre recomandări. Biserica veche poartă hramul „Înălțarea Domnului” și a fost construită între anii 1906-1938. Cele două turle masive, în forma de bulb de ceapă specifică stilului arhitectural rusesc, ajung la o înălțime maximă de 45m. De sus, din clopotniță, se poate admira întregul sat, odihnindu-se lângă cursul liniștit al Dunării. Biserica nouă se află chiar lângă ea, este mai mică și poartă hramul „Botezul Domnului“.

Vizitarea bisericilor lipovenești din Ghindărești poate fi o introducere în istoria captivantă a staroverilor, iar pentru pasionații de pictură și arhitectură este o bună ocazie de a admira stilul iconografic bizantin și cel arhitectural rusesc.

Bisericile sunt deschise în timpul slujbelor și se pot vizita, însă dacă doriți o vizită ghidată vă recomandăm să mergeți după slujba de vecernie, în jur de 4:30pm, când preotul vă poate îndruma și oferi explicații. Nu uitați să vă îmbrăcați corespunzător – pantaloni și mâneci lungi pentru bărbați, fustă lungă și batic pentru femei. La biserică există și o mică garderobă de unde puteți împrumuta câteva articole vestimentare dacă este nevoie.

PENTRU PASIONAȚII DE NATURĂ

3. Plimbări pe Dunăre cu barca sau caiacul

Identitatea și viața comunității din Ghindărești sunt strâns legate de Dunăre, cunoscut fiind faptul că rușii-lipoveni sunt pescari înnăscuți. Fie că este vorba de o lotcă tradițională cu vâsle, o barcă cu motor sau un caiac, de la Ghindărești se pot organiza plimbări pe apă pe diverse trasee.

De pe brațul principal al fluviului se pot admira formațiunile stâncoase situate pe malul Dunării, unele cu forme spectaculoase și chiar însoțite de legende. Despre stâncile “Moșul și Baba” (Ded i Babka) se spune că reprezintă un soț și o soție cărora le-au dispărut copiii, așa că au rămas privind îndurerați spre Dunăre și sperând la reîntoarcerea lor până când au au împietrit.

© Danube Pirates

Canalele secundare de lângă ostroavele (insulițele) ce se află de-o parte și de alta a satului sunt perfecte pentru plimbări liniștite cu caiacul în timpul cărora se pot întâlni și diverse specii de păsări (stârci, egrete, rațe etc.)

Rezervari caiace la 0729.367.221.

4. Parcul Natural Balta Mică a Brăilei

Un lucru mai puțin cunoscut este că în apropiere de Ghindărești se află intrarea în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei. Este o zonă umedă de importanță internațională și face parte din rețeaua de arii protejate Natura2000. PNBMB conservă pe o suprafață de 241 km2 ultimele complexe de ecosisteme acvatice și terestre rămase în regim liber de inundație după îndiguirea bălților Brăilei și Ialomiței în timpul regimului comunist, vestigii ale fostei Delte Interioare a Dunării.

© Parcul Natural Balta Mică a Brăilei

Practic, PNBMB este o deltă în miniatură unde puteți vedea o parte din aceleași tipuri de habitate și specii precum în Delta Dunarii. Peste 206 de specii de păsări sunt prezente aici, printre care stârci, corcodei, lopătari, pelicani, pescărușul albastru, țigănușul, codalbul etc.

© Parcul Natural Balta Mică a Brăilei

PNBMB se poate vizita iar administrația parcului organizează excursii cu barca pe mai multe trasee turistice. În funcție de traseul ales, excursiile durează de la 2-3 h până la 7-8h. Informații despre traseele turistice sunt disponibile pe site-ul parcului iar rezervările se fac la 0752.190.465.

Poarta de access Pod Giurgeni Vadu Oii se află cel mai aproape de Ghindărești (la 20 de minute), deci vă recomandăm traseele care pornesc de aici dacă plănuiți o excursie de weekend prin zona noastră.

📍 24 km distanță de Ghindărești

5. Plaja locală Peasocik și insula Mileaki

Pentru cei care doresc să se relaxeze la soare, pe timp de vară sunt de neratat o baie la plaja locală Peasocik sau o excursie pe insula Mileaki. După cum spune și numele (peasocik însemnă nisip mic), plajele au nisip fin și, mai ales în weekend, sunt foarte animate cu localnici și vizitatori deopotrivă.

6. Pescuit la undiță

Din lista noastră nu putea lipsi pescuitul. Malurile Dunării sunt darnice cu pescarii amatori, de-a lungul acestora existând multe locuri prielnice pentru pescuitul la undiță.

7. Drumeție prin Rezervația Pădurea Celea Mare – Valea lui Ene

Între Ghindărești și Hârșova se află rezervația Pădurea Celea Mare – Valea lui Ene, o rezervație mixtă, botanică și geologică, care conservă rămășițe din pădurea care acoperea platoul dobrogean cu sute de ani în urmă, precum și elemente de patrimoniu geologic și paleontologic.

Pe lângă diversitatea floristică şi faunistică (aici se întâlnesc peste 17 specii protejate la nivel național și/sau european) pe malul Dunării pot fi admirate forme de eroziune şi reliefuri calcaroase dintre cele mai spectaculoase, iar de pe zonele înalte ale rezervaţiei sunt vizibile Dunărea şi fosta Baltă a Ialomiței.

8. Tabăra de vară pentru tineri Atlantykron

Atlantykron este o tabără de vară dedicată naturii, științei și cunoașterii, care se desfășoară pe o insulă din mijlocul Dunării, lângă Capidava. Cu o tradiție de peste trei decenii (prima ediție a fost în 1989), inedita școală de vară, organizată în natură și departe de civilizația urbană, are ca scop accesul la cunoaștere al tinerilor și reunește, timp de 10 zile, experți din întreaga lume, lectori de marcă și tehnologii de ultimă generație, toate pe o insulă sălbatică de mai puțin de 1 km2.

© Atlantykron

Ateliere de știință și tehnologie, cultură, arte, proză, antreprenoriat, competiții sportive, conferințe și discuții în amfiteatrul natural al insulei, sunt câteva din activitățile organizate aici.

📍 21 km distanță de Ghindărești

PENTRU PASIONAȚII DE ISTORIE ȘI ARTĂ

9. Capidava, cetatatea antică de la cotitura Dunării

Capidava a fost un centru fortificat geto-dac, apoi castru roman, situat pe malul drept al Dunării dobrogene. Cetatea a ocupat un loc important în sistemul defensiv roman făcând parte din seria de castre și fortificații ridicate în timpul Împăratului Traian, la începutul secolului al II-lea , în cadrul măsurilor de organizare a frontierei dunărene a Imperiului Roman. Fortificația a fost construită de soldații din Legiunea V Macedonica și Legiunea XI Claudia. Alături de Capidava, din sistemul de fortificații realizat de Traian pe malul Dunării, fac parte și cetățile Carsium (Hârșova), Cius, Troesmis, Noviodunum, Aegyssus.

© Discover Dobrogea

Denumirea de Capidava este de origine geto-dacă și înseamnă “cetatea de la cotitură”, atestând astfel importanța strategică a locului dată de vizibilitatea foarte bună care permitea o zonă largă de supraveghere. Cetatea a fost reintrat în circuitul turistic în anul 2021, după un amplu proces de restaurare, și are un centru de vizitare modern.

📍 21 km distanță de Ghindărești

10. Muzeul de Artă Dinu și Sevasta Vintilă de la Topalu

Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă de la Topalu este singurul muzeu de artă din România situat într-un sat. În 1960, Dr. Gheorghe Vintilă (1898 – 1978), medic și mare iubitor de artă, a donat 228 de lucrări de artă românească satului natal (astăzi comuna Topalu). Astfel s-a înființat Muzeul de Artă ,,Dinu și Sevasta Vintilă” în casa părinților săi, al căror nume îl poartă. Ulterior, muzeul a devenit parte integrantă a Muzeului de Artă Constanța.

© Discover Dobrogea

Muzeul găzduiește lucrări originale ale unora dintre cei mai importanți artiști români, maeștri ai picturii, sculpturii și artelor grafice românești din secolul XIX și XX, precum: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han, și alții.

📍 14 km distanță de Ghindărești

11. Muzeul și cetatea Carsium de la Hârșova

Muzeul Carsium de la Hârșova este unul dintre cele mai vechi muzee din Dobrogea și prezintă dezvoltarea civilizaţiei din spaţiul dunărean pe parcursul a șapte milenii, începând din neolitic şi până la începutul epocii moderne. Sunt expuse piese cu valoare deosebită, unele prezentate în expoziţii internaţionale sau naţionale, tipice culturilor neolitice (Hamangia, Gumelnita), culturii epocii metalelor, civilizaţiei romane, romano-bizantine şi medievale la Dunărea de Jos. Muzeul a fost inaugurat la 1 mai 1904 chiar de către familia regală (Regele Carol I şi Regina Elisabeta), aflată într-un voiaj pe Dunăre. În prezent aparține de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

© Discover Dobrogea

Cetatea Carsium reprezintă un ansamblu de resturi de ziduri raspândite pe o bună parte din teritoriul actual al localităţii datând din antichitate până la începutul epocii moderne. Întregul ansamblu este așezat pe malul Dunării, pe stânci calcaroase cu statutul de rezervaţie naturală şi peisagistică, fapt ce amplifică imaginea şi valoarea sitului. În prezent, cetatea a intrat intr-un amplu proiect de restaurare, conservare și valorificare turistică.

📍 12 km distanță de Ghindărești

GASTRONOMIE

12. Punct Gastronomic Local “La Grisha”

O vizită la Ghindărești nu ar fi completă fără a gusta din deliciile gastronomiei lipovenești. După atâta explorat, noi vă așteptăm cu masa pusă, cu preparate de pește de Dunăre pregătite după rețete lipovenești de familie.

Rezervările se fac prin WhatsApp la 0775 204 773 (vezi butonul de rezervare din stânga jos).

Vă așteptăm la Ghindărești!